100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
350 ml wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
75 g pestek słonecznika
1. Wszystko oprócz słonecznika mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Będzie niestety dość klejące więc dobrze by było posłużyć się mikserem. Ale jeśli nie mamy to ręce też mogą być. Wyrabiamy około 7-8 minut mikserem lub 15 minut ręcznie.
2. W połowie wyrabiania dodajemy ziarno słonecznika (które uprzednio możemy przez kilka minut uprażyć na suchej patelni).
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na oprószony mąka blat, wyrabiamy ze dwie minuty i przekładamy do formy. Forma ma być natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia.
5. Znowu przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę.
6. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz